Ο «Ασκληπιός- Ενιαία Υγεία», με γνώμονα το διεθνές κύρος του, είναι ο βασικός φορέας από την Ελλάδα που κλήθηκε να συμμετάσχει, με δική του ενότητα, στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενιαίας Υγείας που είχε αρχικά προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί στο Εδιμβούργο της Σκωτίας αλλά, εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας, οι εργασίες του θα διεξαχθούν διαδικτυακά.

Απόδειξη του βεληνεκούς του «Ασκληπιού – Ενιαία Υγεία» και της αναγνώρισης του απ’ την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως φορέα καινοτόμων δράσεων με υπερεθνική αναφορά.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί σε virtual edition, από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. Με καίριες παρεμβάσεις και παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων εκ μέρους του «Ασκληπιού – Ενιαία Υγεία», την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, στις 18.00. (Special Partner Session: One Health in Practice in Greece, jointly organized by Asclepius One Health and the One Health Platform. Chairs: Ab Osterhaus, RIZ, University of Veterinary Medicine, Hannover, Germany and chair One Health Platform and Anna Papa, Medical School, Aristotle University of Thessaloniki, Greece).       

Λίγα λόγια για το Συνέδριο: O Covid-19 και οι επιπτώσεις του όχι μόνο υπαινίσσονται αλλά κι ενισχύουν δραματικά την άποψη ότι η Ενιαία Υγεία, που έχει στον πυρήνα της την διακρίβωση και επιστημονική τεκμηρίωση της αλληλεπίδρασης ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος, είναι κομβική συνιστώσα για την διασφάλιση του υγιούς και ασφαλούς μέλλοντος του πλανήτη. Και την κατανόηση των αιτιών που ανατρέπουν την ισορροπία του. Με τεράστιες επιπτώσεις.   

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει μια έκδηλη και αποφασιστική αύξηση στην εμφάνιση νέων μολυσματικών παραγόντων και στον ορατό κίνδυνο πανδημιών, με βάση την ανίχνευση και εξάπλωση νόσων, όπως ο SARS-CoV-2 και τώρα ο Covid-19.

O SARS-Cov-2 έχει δείξει ότι ένα άγνωστο παθογόνο μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή, στην άγρια φύση και να εξαπλωθεί εύκολα στην ανθρώπινη κοινότητα, διασαλεύοντας την κοινωνική και οικονομική τάξη και πρωτεύοντος την υγεία μας.

Κατά συνέπεια, η ανάγκη διασύνδεσης και σύμπτωσης των επιστημονικών ευρημάτων είναι κρίσιμος παράγοντας ώστε η διεθνής κοινότητα, συνεργατικά, να εντοπίζει τις αιτίες και τις εστίες. Όχι μόνο για λόγους έγκαιρου συναγερμού, αλλά κυρίως για λόγους ετοιμότητας κι απάντησης στην απειλή των πανδημικών φαινομένων.

Είναι σαφές ότι η όποια απόκριση στις πανδημικές απειλές απαιτεί παγκόσμια συνεργασία και συμμετοχή.

Σ’ αυτή την λογική κινείται ο «Ασκληπιός – Ενιαία Υγεία» και όσοι τον πλαισιώνουν. Και αυτός είναι ο λόγος που προσεκλήθη στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενιαίας Υγείας. Άλλωστε, η εκδήλωση των κινδύνων και η εξίσωση νόσων άγνωστων έως τώρα, ενισχύουν τον ορίζοντα την Ενιαίας Υγείας και όλων των παραμέτρων της.

Επιπλέον, η πανδημία του Covid-19, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέδειξε, μεταξύ άλλων, και την προβληματική επικοινωνία ή διάχυση των πληροφοριών, στο μέσο μιας ταχέως αναπτυσσόμενης υγειονομικής κρίσης. Με αποτέλεσμα κακές ή ανυπόστατες πληροφορίες, να καταλήγουν σε δήθεν «δεδομένα», χωρίς την παραμικρή επιστημονική επίφαση. Με αποτέλεσμα την σύγχυση πολιτών και αρχών.     

Το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενιαίας Υγείας, στο οποίο μετέχει απ’ την Ελλάδα ο «Ασκληπιός – Ενιαία Υγεία», θα δώσει όλες τις απαντήσεις. Πάνω από 2.000 επιστήμονες θα συμμετάσχουν απ’ όλο τον κόσμο στις διαδικτυακές εργασίες του. Συμμετοχή κατά 145% αυξημένη συγκριτικά με τα προηγούμενα Συνέδρια. Και, άρα, αυξημένες και οι επιστημονικές προσεγγίσεις. Στις οποίες θα συνεισφέρει ο «Ασκληπιός- Ενιαία Υγεία».